Hiszpański krem ziemniaczany


Wyglądając za okno marzę tylko o ciepłym kocyku, kawie i serialu lub książce. Pogoda niestety nas nie rozpieszcza. Aura przypomina bardziej jesień niż zimę. I w taki ponury dzień na ratunek przychodzę z rozgrzewającą, kremową zupką. Potrawa jest naprawdę prosta a zachwyca swoim smakiem! Idealna dla miłośników delikatnej pikanteri :)





SKŁADNIKI (2 porcje):
- 3 duże ziemniaki
- marchewka
- por
- cebula
- kurczak np. 2 skrzydełka, udko, co macie pod ręką u mnie akurat była to pierś
- około 120g wędzonego boczku
- oliwa
- sól, pieprz, papryka chili, papryka wędzona


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Przygotowujemy wywar. W garnku umieszczamy marchewkę,
 kurczaka oraz połówke pora. Zalewamy wodą i gotujemy 
na małym ogniu. 





   
2. Boczek kroimy w kostkę lub paseczki.Smażymy na niewielkiej ilości oliwy, do momentu aż wytopi się cały tłuszcz
i uzyskamy "bekonowe kawałeczki".








3. Z patelni zdejmujemy boczek. Cebulę oraz ziemniaki kroimy w kostkę, pozostałączęść pora w plasterki. Tak naprawdę forma w jaką
 pokroimy warzywa nie ma większego znaczenia,gdyż na końcu wszystko zmiksujemy. Na wytopionytłuszcz wrzucamy nasze
 warzywka i przyrumieniamy.






4. Podsmażone warzywa wrzucamy do naszego wywaru i gotujemy do miękkości. Następnie wyławiamy mięsko a całą resztę miksujemy i doprawiamy do smaku. 








Krem podajemy posypując boczkową kosteczką. Ja do swojego dodałam odrobinę jogurtu naturalnego. Całość prezentuje się tak.  Prawda, że proste?





Smacznego!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

RECENZJA KOSMETYKÓW G-SYNERGIE

CZARNA MASKA - SELFIE PROJECT