Hiszpański krem ziemniaczany
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 3 duże ziemniaki
- marchewka
- por
- cebula
- kurczak np. 2 skrzydełka, udko, co macie pod ręką u mnie akurat była to pierś
- około 120g wędzonego boczku
- oliwa
- sól, pieprz, papryka chili, papryka wędzona
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Przygotowujemy wywar. W garnku umieszczamy marchewkę,
kurczaka oraz połówke pora. Zalewamy wodą i gotujemy
na małym ogniu.
2. Boczek kroimy w kostkę lub paseczki.Smażymy na niewielkiej ilości oliwy, do momentu aż wytopi się cały tłuszcz
i uzyskamy "bekonowe kawałeczki".
3. Z patelni zdejmujemy boczek. Cebulę oraz ziemniaki kroimy w kostkę, pozostałączęść pora w plasterki. Tak naprawdę forma w jaką
pokroimy warzywa nie ma większego znaczenia,gdyż na końcu wszystko zmiksujemy. Na wytopionytłuszcz wrzucamy nasze
warzywka i przyrumieniamy.
4. Podsmażone warzywa wrzucamy do naszego wywaru i gotujemy do miękkości. Następnie wyławiamy mięsko a całą resztę miksujemy i doprawiamy do smaku.
Krem podajemy posypując boczkową kosteczką. Ja do swojego dodałam odrobinę jogurtu naturalnego. Całość prezentuje się tak. Prawda, że proste?
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz